Rantuu Oy

Jussilantie 8 G
41660  TOIVAKKA

(014) 86 11 11
0400 - 546 765
 

e-mail: rantuu(at)rantuu.fi
myös:  rantuu(at)rantuu.inet.fi

 

päivitetty 021221

 

Benidorm

Mar Menor

Alicanten satama

Huerto del Cura, Elche

Iglesia de Santiago, Orihuela

Villamartin Golf


 

 

 

 

COSTA BLANCA

 

 

Costa Blanca käsittää Alicanten maakuntaan kuuluvan Välimeren rannikon.  Se alkaa pohjoisesta "Espanjan sarven" tienoilta ja jatkuu etelään La Mangan niemelle ja erikoiselle Mar Menorin "sisämerelle" saakka.

Espanjan rannikon osat Gibraltarilta alkaen pohjoiseen Ranskan rajalle saakka ovat Costa del Sol, Costa Calida, Costa Blanca, Costa de Azahar, Costa Dorada ja Costa Brava.  Costa Calida on niistä aurinkoisin ja kuivin.  Seuraavana tulee Costa Blanca ennen Costa del Solia. Torreviejassa on aurinkopäiviä vuodessa keskimäärin 330, kun niitä Malagalla on 310 ja Mazarronessa Costa Calidalla peräti 350.

Costa Blanca on suomennettuna "valkoinen rannikko".  Nimen sanotaan johtuvan alueen monista upeista hiekkarannoista.  Joskus nimen sanotaan johtuvan siitä, että alueella on suolanhaihduttamoita ja niiden ympärillä valkoisia suolavuoria.  Espanjan rannoista keskimäärin 50% on hiekkarantoja, mutta Costa Blancalla niiden osuus on suurempi.

Costa Blancan tunnetuin paikka on varmaankin Benidormin lomakeskuskaupunki. Viime vuosina Benidorm on noteerattu Euroopan ykköseksi lomanviettopaikkana, joten se on ohittanut aiemmat voittajat Nizzan ja Pariisin.  Benidorm Palacen yökerhon korkeatasoiset varietee-esitykset ovat täysin verrattavissa kuuluisiin Pariisin Punaisen Myllyn ja Lidon esityksiin.  Benidormiin on Alicanten lentokentältä noin 40 kilometrin matka rannikkoa pohjoiseen.  Benidorm rakennettiin kenraali Francon aikana varta vasten Espanjan lomakeskusten helmeksi ja niinpä esimerkiksi kaupungin molempien hiekkarantojen Playa Levanten ja Playa Ponienten ("auringonnousun ja auringonlaskun rannat") hieno hiekka on tuotu Afrikasta.

Provinssin pääkaupunki Alicante on noin puolen miljoonan asukkaan kaupunki.  Vanha Santa Barbaran linnoitus kallion päällä rannassa jakaa sen ikään kuin kahteen osaan.  Satama on merkittävä ja sijaitsee aivan kaupungin sydämessä.  Vanhassa kaupunginosassa on merkittäviä historiallisia rakennuksia, mm. Santa Marian kirkko.  Alicante on rautateiden risteyspaikka, sillä rannikkoradan lisäksi kaupunkiin tulee rata Madridista Albaceten kautta.  Myös maksullinen A7 -valtatie Ranskan rajalta Granadaan kulkee kaupunkia sivuten. Lentokenttä (El Altet) sijaitsee noin 10 km etäisyydellä kaupungin eteläpuolella.

Alicantesta etelään lähdettäessä sisämaan puolelle jäävät kaksi historiallisesti merkittävää kaupunkia, Elche ja Orihuela.

Elche, valencian kielellä Elx, on palmupuiden kaupunki.  Kaupungissa on eniten palmuja yhdessä paikassa koko Euroopassa.  Siellä on myös vanha Altamiran palatsi. Kaupunginpuisto palmuineen on näkemisen arvoinen, samoin sen vieressä sijaitseva Huerto del Cura -niminen puisto, jossa palmujen lisäksi on uskomattoman upea kaktuspuisto.  Palmusunnuntaina kaikkiin Espanjan kirkkoihin tuodaan siunattu palmunoksa, joka on peräisin Elchestä ja siunattu sen keskuskirkossa Santa Marian basilikassa.  Samassa kirkossa esitetään vuosittain elokuussa erikoista musiikkinäytelmää "Misteri d'Elx."  Elchen kaupungista rannikolle Santa Polaan menevän tien varressa on Rio Safari -niminen eläintarha, jossa villieläimet aiemmin asuivat saarissa ja niitä voi käydä katsomassa jokiveneessä istuen.  Nyttemmin kanavista on paljolti jouduttu luopumaan hygieniasyistä ja jokiveneet on korvattu "autojunalla", jolla kierretään keskellä eläinaitauksiakin.

Orihuela on vanha kaupunki, jossa on piispanistuin ja keskiajalta peräisin oleva San Miguelin pappisseminaari.  Orihuelan vanha keskusta on uskomattoman mielenkiintoinen kapeine kauppakujineen.  Kaupungin keskuskatu on reunustettu appelsiinipuin, mikä sekin sadonkorjuuaikaan on nähtävyys!  Orihuelan alue ulottuu rannikolle asti ja ns. Orihuela Costaan kuuluvat sellaiset merkittävät rantakaupungit kuten Playa Flamenca, La Zenia, Dehesa de Campoamor, Mil Palmeras ja Pilar de la Horadada.  Myös alueen suuret golfkeskukset Villamartin, Campoamor ja Las Ramblas ovat Orihuelan alueella.  Torreviejasta on Orihuelan keskustaan noin 30 kilometrin matka.

Lisää Costa Blancan nähtävyyksiä esitellään sivulla "Torreviejan ympäristön nähtävyyksiä".

Haluatko tutustua Costa Blancan karttaan?  Entä haluatko katsoa pääpiirteisempää karttaa?

Haluatko palata Tervetuloa -sivulle, tutustua uusiin, käytettyihin tai vuokrattaviin asuntoihin, tilata esitteitä tai ehkäpä kirjoittaa meille ajankohtaisia asioista tai kysymyksistä?