Rantuu Oy

Jussilantie 8 G
41660 TOIVAKKA

(014) 86 11 11
0400 - 546 765
 

e-mail: rantuu(at)rantuu.fi
myös:  rantuu(at)rantuu.inet.fi

 

päivitetty 101221

 

 

 

 

 

 

MAR  MENOR  JA  LA  MANGA

 

 

 

Murcian lääniin kuuluvalla Costa Calidalla ("lämmin rannikko") on harvinainen luonnonmuodostuma: Mar Menorin "sisämeri" ja sitä Välimerestä erottava La Mangan niemi.  Mar Menor on käännettynä "Pikkumeri" ja La Manga on "Hiha" (joskus myös "Letku", joka on yleisemmin "la manguera").

Mar Menor on 135 neliökilometrin laajuinen suolalaguuni, jota ympäröivät lähes kokonaisuudessaan hiekkadyynit.  Alkuaan Mar Menor oli todennäköisesti merenlahti.  Aika myöten La Manga, hiekkakaistale, on sulkenut vähitellen lahden niin, että Mar Menorilta on pääsy avomerelle vain kanava- ja sulkujärjestelmän kautta (kanavat de La Torre, El Ventorrillo, El Estacio ja Marchamalo).  Pohjoisen ja etelän niemet eivät tosin täydellisesti  kohtaa toisiaan, mutta välissä oleva kapeikko ei ole purjehduskelpoinen.   Mar Menorin maksimisyvyys on 7 metriä ja keskimääräinen syvyys 4 metriä.  Veden suolapitoisuus vaihtelee välillä 42-47 g litraa kohti (aivan Välimeren tuntumassa kuitenkin vain 36-37 g/l).  Välimeren keskimääräinen suolapitoisuus on 3,6 prosenttia.  Mar Menorin veden lämpötila on ylimmillään noin 30 astetta C kesällä ja alimmillaan noin 12 astetta C talvella.

Kun Mar Menor on varsin matalavetinen ja suolainen, sillä on oma erikoiseläimistönsä.  Laguunissa on monia erittäin maukkaita kaloja, joiden pyydystämiseen käytetään täällä kehitettyjä omaperäisiä kalastusmenetelmiä, ensisijaisesti verkkokalastusta.  Pystysuoraan asennettujen verkkojen korkkikohot näkyvät kauas ja muodostavat laguunin pintaan hauskoja kuvioita.

La Mangan niemelle, joka on etelästä pohjoiseen suuntautuva niemi (pohjoisesta etelään tuleva niemi on nimeltään "Venezíola"), on rakentunut korkeatasoinen lomakeskusten verkosto, kokonainen suurkaupunki.  Siellä on korkeita, pilvenpiirtäjämäisiä hotelleja ja loma-asuntoyhtiöitä.  Lisäksi siellä on runsas kauppojen valikoima ja vapaa-ajan harrastuksiin erikoistuneita keskuksia.  La Mangalla on mm. tunnettu pelikasino.  Alueen suuri golfkeskus on nimeltään "La Manga Club Resort".  La Mangan niemi on pituudeltaan 24 km ja sen leveys vaihtelee 100 metristä 1200 metriin.


La Manga Club Resort


La Manga Club Resort

Mar Menorin länsirannalla sijaitsee kolme merkittävää kaupunkia: San Javier (jossa on Murcian lentokenttä), Santiago de la Ribera ja Los Alcazares.

Laguunin keskellä on viisi vulkaanista alkuperää olevaa saarta:  Mayor  (tai del Barón), Perdiguera, del Ciervo, Rondella ja del Sujeto.

Haluatko tutustua Murcian alueen aluekarttaan?

Haluatko palata Tervetuloa -sivulle, tutustua uusiin, käytettyihin tai vuokrattaviin asuntoihin, tilata esitteitä tai ehkäpä kirjoittaa meille ajankohtaisia asioista tai kysymyksistä?