Rantuu Oy

Jussilantie 8 G
41660 TOIVAKKA

 

(014) 86 11 11
0400 - 546 765
 

e-mail: rantuu(at)rantuu.fi
myös:  rantuu(at)rantuu.inet.fi

 

päivitetty 031221

 

 

Dama de Elx

 

 

 

 

ELCHE

 

 

 

Elchen kaupungin nimi on valencian kielellä Elx.  Kaupunki on vanhaa iberialaista alkuperää.  Kreikkalaiskaudella sen nimi oli "Helice" ja roomalaisten aikana "Colonia Julia Ilici Augusta".  Pitkäaikainen maurilaisvalta on jättänyt nimenomaan Elcheen aivan erityisen leimansa.   Kastilian kuningas Ferdinand III valloitti kaupungin maurilaisilta 1200-luvun puolivälissä.  Vuodesta 1296 lähtien se kuului Valencian kuningaskuntaan.   Keskellä kaupunkia on linna "Fortaleza de la Señoría", joka tunnetaan myös nimellä "Palacio de Altamira".  Linna rakennettiin 1400-luvulla ja se oli Altamiran kreivien asunto. Aikaisemmin paikalla oli maurilainen linna, jossa myös Aragonian kuninkaat sekä kuningas Ferdinand ja kuningatar Isabella ajoittain asuivat.

Elchen kaupungissa on Euroopan laajimmat palmumetsät.  Palmumetsä ympäröi kaupunkia kolmelta suunnalta.  Metsässä arvioidaan olevan noin 170.000 taatelipalmua.   Palmujen istutuksen aloittivat jo karthagolaiset, mutta erityisen hyvin palmumetsiä hoidettiin maurilaisvallan aikana, olivathan palmut heidän afrikkalaisen kotimaansa puita.   Elchen kaupungista toimitetaan joka vuosi palmusunnuntaina palmunoksa jokaiseen Espanjan kirkkoon.  Ne siunataan ennen lähettämistä paikallisessa Santa Marian basilikakirkossa.  Elchen puistoista Kaupunginpuisto on tunnetuin.  Se on avoinna yleisölle ja sinne on vapaa pääsy.  Kaupungissa on myös Huerto del Cura -niminen puisto, johon on koottu kaikki ne palmut, jotka voivat kasvaa Euroopassa.  Palmujen lisäksi puistossa on upea kaktusalue sekä lammikoita, joissa on kultakaloja ja värikkäitä lintuja.  Myös kukkaistutukset ovat näyttävät.  Huerto del Curaan peritään pääsymaksu, mutta siellä kannattaa silti käydä!  Puiston ainoalaatuinen erikoisuus on harvinainen palmu nimeltä "Palmeral Imperial", jonka runko jakaantuu seitsemään pienempään haaraan.

 


kaupunginpuisto


kaupunginpuisto

 

Elche tunnetaan myös vuosittaisesta näytelmästään nimeltä "Misterio de Elche" (El Misteri d'Elx).  Se on keskiaikainen mysteerinäytelmä, jonka aiheena on Neitsyt Marian kuolema ja taivaaseenastuminen.  Näytelmä esitetään täysimittaisena 14. ja 15. päivinä elokuuta Santa Marian basilikakirkossa, ja parin viikon ajan ennen sitä voi näytelmästä nähdä lyhennetyn version.  Näytelmä esitetään vanhalla katalonian kielellä.  Kaikki sen esiintyjät ovat miehiä tai nuoria poikia.  Neitsyt Marian lisäksi näytelmässä on lukuisa määrä rooleja: apostoleja, enkeleitä, pyhimyksiä, juutalaisia ja jopa Pyhä Kolminaisuus.  Väitetään, että Elchen mysteerinäytelmä on ollut esikuvana paljon myöhemmin syntyneelle italialaiselle oopperalle.

 


Misteri de Elx

 

"Dama de Elche" on yksi Elchen kuuluisuuden peruste.  Tämä kalkkikivestä veistetty naisen rintakuva löydettiin vuonna 1897 noin kahden kilometrin päässä Elchen keskustasta sijaitsevasta La Alcudista.  Teoksen on ajoitettu olevan peräisin 300-200-luvulta eKr.  Löytöä pidetään edelleen hyvin arvokkaana.  Nykyään se on Madridin arkeologisessa museossa.  Jäljennös siitä on Elchen arkeologisessa museossa.

Elchen kaupungin pääkirkko Santa Marian basilika tuhoutui tulipalossa laajoilta osin samaan aikaan vuonna 1936 kuin Torreviejan pääkirkko.  Santa Marian basilika on rakennettu 1600-luvulla.  Se jälleenrakennettiin tulipalon jälkeen.  Alkuperäisenä on säilynyt komea kaksikerroksinen barokkityylinen pääportaali, joka on rikkaasti koristeltu.

Elche on nykyään myös merkittävä teollisuuskaupunki.  Se tunnetaan aivan erityisesti kenkäteollisuuskaupunkina.   Erityisen suosittu ostospaikka on Salvador Artesanon kenkätehtaan myymälä Elchen keskustasta hieman Murcian suuntaan.  Ajo-ohjeen kenkätehtaalle löydät tästä.  

Elchestä rannikolla Santa Polaan johtavan tien varrella on erikoinen Rio Safari -niminen eläintarha.

Elchen kaupunki pitää itseään paitsi Euroopan ainutlaatuisimpana palmukaupunkina myös Espanjan erityisenä granaattiomenakaupunkina.  Granaattiomenaa esittelevältä sivultamme voit lukea joitakin ohjeita granaattiomenan käytöstä.

Haluatko tutustua Elchen kaupungin karttaan?

Haluatko palata Tervetuloa -sivulle, tutustua uusiin, käytettyihin tai vuokrattaviin asuntoihin, tilata esitteitä tai ehkäpä kirjoittaa meille ajankohtaisia asioista tai kysymyksistä?