Rantuu Oy

Jussilantie 8 G
41660 TOIVAKKA

(014) 86 11 11
0400 - 546 765


e-mail: rantuu(at)rantuu.fi
myös:  rantuu(at)rantuu.inet.fi

 

päivitetty  031221

 

 

 

 

 

 

BENIDORM

 

 

Benidorm on Costa Blancan suurin lomakohde.  Itse asiassa se on eräs maailman suurimmista rantalomakohteista.  Sen historia lomakeskuksena alkoi jo 1950-luvulla.  Benidorm sijaitsee noin 40 km Alicantesta pohjoiseen.  Sieltä on matkaa Valenciaan 140 km, Madridiin noin 400 km ja Barcelonaan noin 600 km.   Benidormin asukasluku vuonna 2018 oli 67.558 asukasta.

Kaupungissa on kaksi pitkää hiekkarantaa: Playa Levante eli "auringonnousun ranta" hotellialueen edustalla ja Playa Poniente eli "auringonlaskun ranta" paikallisten asuttaman vanhan Benidormin puolella.  Molemmat rannat ovat leveitä ja niiden hohtavan valkoinen hiekka on tuotu paikalle Marokosta.  Rannat jatkuvat pitkälle mereen matalina ja ovat siten erittäin lapsiystävälliset.  Rannat puhdistetaan erikoiskonein matkailusesongin aikana vähintään kerran viikossa. 

Osa Benidormin lukuisista ravintoloista on keväällä ja syksyllä suljettuna.  Viihtyisimmät tunnelmat löytyvät vanhankaupungin pienistä tapas-baareista ja yksinkertaisista ruokaravintoloista.   Benidormia vaivaa sama ongelma kuin Torreviejaakin: vanhakaupunki häviää uudisrakentamisen tieltä valtaisalla vauhdilla.  Samalla menetetään aina tunnelmallisia pienliikkeitä.  Benidormin keskustaa koristavat monet pilvenpiirtäjärakennukset.  Gran Hotel Bali vuodelta 2002 on nykyisin Espanjan korkein rakennus (186 m).   Kaupungissa on yli 140 rakennusta, joissa on 20 kerrosta tai enemmän ja yhdeksän sellaista rakennusta, joiden korkeus on 100 metriä tai enemmän (mm. Neguri Gane 145 m, Torre Levante 120 m, Costa Blanca 1 = 116 m, Beni Beach 110 m). 

Benidorm Palace -yökerho on tunnettu ympäri maailman.  Ohjelma alkaa yleensä flamencolla ja jatkuu myöhemmin varieteetyyppisenä kansainväliseen tyyliin.  Benidorm on useana vuonna äänestetty Euroopan lomakeskusten ykköseksi.  Siihen on osaltaan vaikuttanut Benidorm Palacen korkeatasoinen ohjelma, joka vetää hyvin vertoja esimerkiksi Pariisin Lidon tai Moulin Rougen (Punainen Mylly) tasokkaille ohjelmille.  Benidorm Palacen kotisivun löydät tästä.

Noin 6 kilometrin päässä keskustasta (Villahoyosan kyläkaupungissa) on mannermainen kasino.   Benidormista Gata de Gorgosiin johtaa kapearaiteinen rautatie "Limon Expres", jossa on turistiliikennettä.  Juna lähtee Benidormin rautatieasemalta, jota kautta kulkee myös valtakunnalliseen rataverkkoon kuuluvat rata Valenciasta Alicanteen.  Limon Expresiin pitää varata paikat etukäteen (puh. 966 803 103, fax 966 808 521).   Juna kulkee pitkin upeita rantamaisemia.  Junan saavuttua Gata de Gorgosiin matkustajille tarjotaan käynti kitaratehtaassa työnäytöksineen.  Paluumatkalla maistellaan paikallisia viinejä.

Kaupunkialueen reunassa vuoren kupeella on valtavan suuri Terra Mitica -huvipuistokeskus, jonka sanotaan olevan Euroopan ensimmäinen teemahuvipuisto. 

Kaupungissa on kesäkuukausina auki oleva Aqualandia -vesipuisto, jossa on sekä huimia vesiliukumäkiä että ravintoloita.  Niinikään lähellä on akvaariotalo Acuario. Erityisesti lapsiperheille on pieni, viihtyisä Festilandia -puisto.  Kaupungin laidalla on Balcón del Mediterraneo -näköalapaikka, missä aikoinaan sijaitsi linnake.  Sieltä avautuu näkymä molemmille hiekkarannoille sekä läheiselle Isla de Benidormin pikkusaarelle.  Lähellä näköalapaikkaa on Mundomarin eläintarha, jossa on mm. merieläimiä, eksoottisia eläimiä ja lintuja.   Kaupungin golfkeskus Club de Golf Don Cayo sijaitsee noin 15 km päässä keskustasta.   Benidormissa on myös vahakabinetti, Museo de Cera de Benidorm, osoitteessa Avda Meriterranea, 8, puh. 966 608 421.  Siellä on yli 130 vahaan ikuistettua tunnettua hahmoa, mm. Elvis, David Bisbal, Chaplin, Salvador Dali sekä lukuisia politiikan ja taiteen tunnettuja edustajia, rikollisia, härkätaistelijoita ym.  Samassa osoitteessa sijaitsee Museo Erótico de Benidorm, Eroottisen taiteen museo (puh. 966 812 835) sekä Museo de Soldados de Plomo, Tinasotilasmuseo (puh. 966 808 421).

Kesäviikkojen aikana Benidorm on erityisesti nuorison ja nuortenmielisten suosiossa.  Rauhallisempaa lomatunnelmaa kaipaavat matkustavat sinne keväällä tai myöhemmin syksyllä.  Kesä jatkuu Suomen kesää vastaavana pitkälle syksyyn, aina marraskuulle saakka.  On vahinko, että suomalaiset matkanjärjestäjät ovat viime vuosina tyystin lopettaneet valmismatkojen järjestämisen Benidormiin.

Ylempänä vuoristossa on lukuisia kiinnostavia kyliä, joissa on myös loma-asutusta.  Meilläkin on tarjolla uusia asuntoja noin 15 km etäisyydellä olevassa Xirlesin kylässä.

Benidormin kaupungin omat informaatiosivut löytyvät tästä.  Kolmiosainen Benidormin kaupungin kartta löytyy puolestaan tästä.

Haluatko palata Tervetuloa -sivulle, tutustua uusiin, käytettyihin tai vuokrattaviin asuntoihin, tilata esitteitä tai ehkäpä kirjoittaa meille ajankohtaisia asioista tai kysymyksistä?