Rantuu Oy

PL 10
41401 LIEVESTUORE

(Liepeentie 4)

(014) 86 11 11
0400 - 546 765
fax: (014) 86 11 12

e-mail: rantuu(at)rantuu.fi
myös:  rantuu(at)rantuu.inet.fi

 

päivitetty 250212

 

äyriäispaella

pan, leipää

naranja, appeisiini

verduras, vihanneksia

caracoles, kierrekotiloita

quesos, juustoja

paella

vino, viiniä

Kuohuviini (cava) Freixenet

alcachofa, latva-artisokka

granado, granaattiomena

viiniköynnös

tortilla de patatas

mejillones, sinisimpukoita

dorada, kulta-ahven

 

 

 

RUOKA JA JUOMA

 

Espanjalaisen keittiön perustana ovat "ajo" ja "aceite" eli valkosipuli ja öljy. 
Kumpaakin käytetään runsaasti.  Öljy on oliiviöljyä.

Espanjalaisten päivä alkaa kevyellä aamiaisella ("desayuno") aamulla kello kahdeksan maissa. 
Kello 11-12 syödään pieni väliateria ("almuerzo") yleensä baarissa. 
Lounas/päivällinen ("comida") on runsas ja se syödään verrattain myöhään eli noin kello 14.30 siestan aikana. 
Useita ruokalajeja käsittävä illallinen ("cena") syödään illalla, vasta noin kello yhdeksältä/kymmeneltä alkaen.

Espanjan mantereen jokaisella maakunnalla on omat kulinaariset erikoisuutensa. 
Manner-Espanja voidaan yleistäen jakaa kuuteen "paikalliskeittiöön":
* luoteisosa tunnetaan hienoista kastikkeista ja tuoreista meren antimista
* Ebron laakso tarjoaa tukevia riista- ja kasvisruokia
* Katalonia tunnetaan kalasta ja muhennoksista
* itärannikolla valmistetaan monipuolisia riisiruokia
* Etelä-Espanja pitää paistetuista ruoista (fritos)
* Espanjan keskiosan erikoisuuksia ovat uuniruoat

Costa Blancan erikoisuus on paella, jonka alun perin katsotaan olevan Valenciasta. 
Se on sahramilla maustettu tukeva riisiruoka, johon aidoimmillaan oli lisätty kaniinin lihaa (korvineen päivineen!). 
Nykyisin sitä valmistetaan lukemattomina erilaisina versioina, joissa kaikissa on sama pohja: riisi, sahrami, öljy, vesi ja tuoreet kasvikset. 
Lisänä voi olla lihaa, kanaa, kalaa tai äyriäisiä tai näiden yhdistelmiä. 
Paella kypsytetään erityisesti sitä varten valmistetulla isolla paellapannulla. 
Jos haluaa ravintolassa syödä paellaa, se on yleensä tilattava etukäteen, sillä ateria vaatii pitkän valmisteluajan. 
Kallis sahrami korvataan nykyään usein kurkuma-pohjaisella värimausteella, jota kutsutaan nimellä "colorante".

Meren äärellä kun ollaan, Valencian maakunnassa osataan myös monipuolisten kalaruokien valmistaminen.  Halutko katsoa kuvia joistakin ruoaksi sopivista kaloista?
Erityisiä herkkuja valmistetaan myös äyriäisistä ja mustekaloista.

Aterian aluksi tarjotaan salaatti. 
Costa Blancalla se on usein "ensalada mixta", jossa kaikki ainekset on ladottu sievästi samalle lautaselle, mutta ei ole sekoitettu keskenään, vaikka nimestä voisi niin päätellä.  Salaatin jälkeen syödään varsinainen alkuruoka tai alkuruoat: pieni lautasellinen keittoa ja/tai maustettuja kylmiä kala- tai liharuokia. 
Alkuruokien kanssa tarjotaan vaaleata leipää (patonkia, "barra del pan") joko pelkästään tai sen lisänä maustevoita tai valkosipulimajoneesia ("alioli"). 
Varsinaisen pääruoan jälkeen syödään vielä jälkiruoka (tai useampia) ja lopuksi kupillinen kahvia brandyn kera. 
Aivan päätteeksi isäntä vielä tarjoilee pienen lasillisen viileätä yrttilikööriä tai raikasta kuohuviiniä ("cava"). 
Ruokajuomana käytetään puna- tai valkoviiniä tai mineraalivettä.  
Espanjassa voi hyvin ottaa kalaruoan kanssakin punaviiniä ja vastaavasti halutessaan liharuoan kanssa valkoviiniä.

Salaattien ja kalan kanssa tuodaan pöytään kori, jossa on pullo oliiviöljyä, pullo viinietikkaa ("vinagre") sekä suola- ja pippurisirotin. 
Laadukas oliiviöljy ja hyvä viinietikka ovat aivan samannäköiset, mutta eron huomaat, kun liikautat vähän koria: oliiviöljy ei liikahda niin helposti kuin viinietikka. 
Jos lisäät salaattiin öljyä ja viinietikkaa, lisää myös suolaa!

Baareissa poiketaan usein myös syömässä pientä välipalaa ("tapas"), tai otetaan kahvikupin lisäksi pieni valmiiksi tehty voileipä ("bocadillo"), joka usein on kolmion muotoinen.

Olutta ("cerveza") tarjotaan joko pullo- tai tynnyrioluena. 
Espanjalaisia valtamerkkejä ovat San Miguel, Mahou, Estrella Levante ja Cruzcampo, minkä lisäksi tarjolla on runsaasti ulkomaisia tuontioluita.

Torreviejan vesijohtovesi on juomakelpoista, mutta pullotettua vettä suositellaan käytettäväksi, koska vesi on voimakkaasti kalkittua.

Espanja on kahvinjuojien maa. 
Kahvijuomia on lukemattomia. 
Seuraavassa osa yleisimmistä:
* café con leche:  kahvi keitetyn tai höyrytetyn maidon kanssa
* café cortado:  pieni espresso maidon kanssa
* café solo:  espresso
* café americano:  laimennettu espresso mustana
* café con hielo:  kahvi, jossa on jääpaloja
* carajillo:  espresso, jota on terästetty alkoholilla (rommia, viskiä tai konjakkia/brandyä)
* café aleman:  suodatettua vaaleampipaahtoista kahvia, lähellä suomalaista tapaa tarjota kahvia.

Tee on usein yrttiteetä, esimerkiksi suosittu "manzanilla" on kamomillateetä.  Vastapuristettuja tuoremehuja ("zumo") on yleisesti tarjolla myös baareissa. 
Appelsiinin makuista hiilihapotettua virvoitusjuomaa ("naranjada") juodaan myös paljon.  Viime vuosina maailmanmerkki Fanta on vallannut naranjada-markkinat Espanjassa täydellisesti Fanta Naranja -juomallaan.

Espanja on johtavassa asemassa oleva maa kuohuviinien tuottajana.  Kuohuviineistä käytetään yleisnimeä "cava".  Ferrerin Freixenet on eräs tunnetuimpia espanjalaisia cava-kuohuviinejä.  Codorníu on kuitenkin merkki, joka aloitti ja loi espanjalaisen cava-perinteen.

Aperitiiviviininä suosittu Jerezin seudun viinitarhojen rypäleistä valmistettu viini, joka tunnetaan englanninkielisellä nimellään "sherry", on Espanjan merkittävin  vientituote.  Konjakkityyppiset juomat tunnetaan nimellä "brandy" ja viinoista yleisin lienee rommi ("ron"), jota on sekä tummaa ("negro") että vaaleata ("blanco"). 
Paikallisena erikoisuutena voidaan suositella Elchen taateleista tehtyä likööriä ("Licor de Datiles de Elx").  Sitä ei aina löydy tavaratalojen alkoholivalikoimista, mutta sitä saa kaikista paikallisista erikoistuneista alkoholimyymälöistä.

Riojan, Navarran, La Manchan, Andalucian ja Valladolidin alueilla on merkittäviä pöytäviinien ja laatuviinien viljelyalueita.  Suurin pullottaja on Torres Riojan alueella (heidän tunnettu viinimerkkinsä on mm. "Sangre de Toro").  Laatuviinit on merkitty leimalla "Reserva" tai "Crianza".  
Reserva-viinit on ikäännytetty puutynnyreissä ennen pullotusta vähintään kaksi vuotta ja crianza-viinit vähintään yhden vuoden. 
Laatuviinien etiketeissä on aina merkitty viljelyalue ja tuotantovuosi.  Pullot on yleensä myös numeroitu. 
Crianza-viinit ovat yleensä pullossa, jonka päälle on punottu kultalankaverkko. 
Reserva- ja crianza-viineissä ei ole tanniinihappoja, minkä vuoksi myös migreeniherkät henkilöt voivat yleensä nauttia niitä ilman haittavaikutuksia.

Olemme koonneet erillisen sivun, jossa esitellään mielenkiintoisia espanjalaisia alkoholijuomia.

Ruokailtaessa ravintoloissa ja baareissa kannattaa usein tilata talon viiniä ("Vino de la Casa"), joka usein on ravintolalle teetettyä omaa pullotetta. 
Se voi olla myös huolella valittua tynnyriviiniä, jolloin se tuodaan pöytään kannussa ("jarra").

Costa Blancalla ja lähialueilla on neljä omaa viininviljelyaluetta: Alicante, Almansa, Jumilla ja Yecla.

Alicanten viinit ovat ruokaviinejä, enimmäkseen Monastrell-rypäleestä. 
Maku on kuiva ja jälkimaku pitkä ja miellyttävä.
Viini on parasta yksivuotiaana. 
Se sopii erityisesti maukkaiden kastikkeiden kanssa valmistettujen kalaruokien ja tietenkin alueen perinteisten riisiruokien oheen.
(Haluatko katsoa Alicanten alueen alkuperäisviinien pullottamoiden  tehdasmyymälöiden  yhteystiedot?)

Almansa on pieni alue Albaceten provinssin itäosassa. 
Sen viinit ovat yleensä Cencibel tai Monastrell -rypäleistä. 
Viinit ovat kuivia, hillitysti happoisia, joissa on avara, syvä ja moninainen jälkimaku. 
Ne sopivat ikäännytettäviksi ja ovat parhaimmillaan 4 - 5, jopa 6 - 8 vuoden ikäisinä.  Almansan viinit sopivat varraslihan, riistan ja maukkaiden juustojen seuraksi.

Jumillan alue on Murcian ja Albaceten provinsseissa seitsemän kunnan alueella. 
Jumillan viinit ovat ruokaviinejä, yleensä Monastrell-rypäleistä. 
Ne tuoksuvat yrteiltä ja kuiva maku muistuttaa ruusukvittenin makua. 
Viinit ovat parhaimmillaan 1 - 3 vuoden ikäisinä ja soveltuvat erilaisten liharuokien kanssa nautittaviksi.

Yeclan viinit ovat kirsikanpunaisia ruokaviinejä Monastrell-rypäleistä. 
Yeclan alue kuuluu Murcian provinssiin. 
Yeclan viinit ovat kuivia ja hyvin runsasmakuisia. 
Parhaimmillaan ne ovat 1 - 2 vuoden ikäisinä. 
Yeclan viinejä suositaan riistalintujen, lammasruokien ja paikallisten vuohesta valmistettujen ruokaerikoisuuksien kanssa.

Torreviejassa on pieniä viininviljelyalueita La Matan tienoilla. 
Paikallisviinejä voi ostaa tilojen omista bodegoista.

Olemme "yleisön pyynnöstä"  koonneet lyhyen luettelon muutamista Torreviejan ravintoloista, joissa omasta mielestämme kannattaa poiketa. 
Samanlainen sivu on tekeillä myös suosittelemistamme Torreviejan ympäristön ravintoloista. 
Muistattehan kuitenkin, että makuasiat ovat juuri niitä, joista ei kannata kiistellä!

Haluatko katsoa pienen sanakirjamme sanastoa ruoasta tai alkoholijuomista.

Haluatko palata Tervetuloa -sivulle, tutustua uusiin, käytettyihin tai vuokrattaviin asuntoihin, tilata esitteitä tai ehkäpä kirjoittaa meille ajankohtaisia asioista tai kysymyksistä?