| Rantuu Oy Jussilantie 8 G41660  TOIVAKKA
 (014) 86 11 110400 - 546 765
 e-mail: rantuu(at)rantuu.fi
 myös:
 rantuu(at)rantuu.inet.fi
   päivitetty 021221              Ron Miel, hunajarommi         
     Ron Miel, hunajarommi          Pacharan          Licor de Datiles, taatelilikööri 
    
     
    Palo-likööri 
    
     
    Calisay-likööri  
    
     
    queimada 
     
    tinto de verano 
    
     
    Noe Jeréz -sherry   |     ESPANJALAISIA  ALKOHOLIJUOMIA     Espanja on maailman kolmanneksi suurin     viinintuottajamaa.  
    Maassa on muutoinkin vahvat perinteet alkoholijuomien     valmistuksessa ja niiden nauttimisessa.  Esittelemme Teille joitakin     tunnettuja espanjalaisia alkoholijuomia: Ron Miel, hunajarommiRon Miel eli "hunajarommi" on Kanarian saarten 
    "kansallisjuoma".  Se     valmistetaan tummasta rommista ja hunajasta, joka usein on nimenomaan     appelsiininkukkahunajaa.  Ron Miel on liköörityyppinen juoma, joka on     hyvin makea, kuitenkin samalla raikas eikä     silti liian makea.  Esimerkkikuvan     esittämä 
    Guajiron "Ron Miel Canario", jonka alkoholipitoisuus on 30 %, on     hyvin miellyttävän makuinen hunajarommi.  Toisessa esimerkkikuvassa on     Pujolin pullottama hunajarommi, joka on miedompaa (alkoholipitoisuus 23%).       Sanotaan, että kaikki varmasti muistavat hunajarommin ensi maistamisesta     lähtien!  Hunajarommi nautitaan liköörin tapaan sellaisenaan ja hyvin jäähdytettynä.  Usein talon isäntä tarjoaa hyvän aterian     päätteeksi pienen lasillisen hunajarommia.
 PacharánOratuomen (Prunus spinosa) marjoista valmistettu likööri  Pacharán     on Navarran alueen 
    "kansallisjuoma", Licor de Endrinas.  Se tunnetaan jo keskiajalta     saakka.  Erityisesti kuningas Carlos III:n veljen D. Gonofre de     Navarran (1394-1428) hovissa käytettynä siitä tuli tunnettu.      Kuningatar Blanca de Navarra (1385-1441) otti sen erityislääkkeekseen,     kun hän sairastuttuaan vuonna 1441 muutti Monasterio de Santa Maria de         Nieva -luostariin.  Pacharánin valmistus kodeissa yleistyi     1800-luvulla.   Pacharán on väriltään syvän oranssinpunaista ja     sen maku on jäljittelemätön.  Se valmistetaan oratuomen marjoista,     anisviinasta tai paloviinasta (orujo) sekä sokerista.   Joskus     juoma voidaan maustaa kanelilla tai kahvinpavuilla.  Pacharán on     parhaimmillaan "nuorena" eikä se     juurikaan parane vanhetessaan.  Pacharán tarjoillaan mielellään liköörin tapaan sinällään ja mielellään     aivan jääkylmänä.  Se nautitaan usein laajasuisesta brandylasista.  Navarralaisella Pacharán-liköörillä on alkuperäismerkintä D.O. (Denominación     de Origen).  Muidenkin pohjoisten maakuntien alueella valmistetaan     pacharánia, myös kotitekoisena, jolloin marjat jätetään usein pulloon juoman     nauttimiseen saakka.  Kuvassa esiintyvä 
    Zoco on navarralainen     D.O.-pacharán ja on tämän juoman laadukas esimerkki.
 Licor de Datiles, TaatelilikööriElchen kaupungin erikoisuus ovat Euroopan laajimmat     palmumetsät.  Kaupungilla on myös oma erityisjuomansa, taatelilikööri,     joka valmistetaan erilajisten taatelien ("Negre", "Tenat" ja "Candil")     hedelmistä.  Destilerias SYS -yhtiön  tislaama Elchen taatelilikööri on     tiettävästi uniikkituote, ainoa taatelilikööri maailmassa.  Sen     alkoholipitoisuus on 23%.  Se nautitaan sellaisenaan hyvin     jäähdytettynä.
 PaloKun malaria eli hyttysten levittämä vilutauti 
    (horkka) lisääntyi voimakkaasti 1700-luvulla Baleaarien saarilla 
    (Mallorca, Menorca, Ibiza ym), alettiin uutena lääkkeenä     kokeilla kiniiniuutteen lisäämistä yrttikatkeroon. Tämä juoma todettiin     oivalliseksi lääkkeeksi 
    malariaa vastaan ja sitä ruvettiin käyttämään yleisesti.      1900-luvulla tämä vanha lääkejuoma muokattiin likööriksi lisäämällä     alkoholin määrää ja parantamalla     juoman makua sekoittamalla siihen mm.     glukoosisiirappia, viinirypäleitä ja kuivattuja viikunoita.  Tästä     juomasta,  joka tunnetaan liköörinä nimeltä Palo de Mallorca, on tullut     sittemmin Mallorcan 
    "kansallisjuoma", jolla on nykyisin alkuperäismerkintä D.O. (Denominación     de Origen).  Se on hyvin tummaa ja kirpeänmakeata.  Makeus on peräisin paahdetusta     sokerista.  Palo-likööriä käytetään sellaisenaan joko aperitiivijuomana     tai jälkiruokien yhteydessä.  Sitä voidaan nauttia myös soodavedellä     laimennettuna.  Esimerkkikuvassa oleva 
    Palo Túnel on eräs tunnetuimpia     palo-liköörejä.
 Gran Licor CalisayCalisay on tunnettu espanjalainen yrttilikööri, joka on ns. luostariliköörien 
    edustava näyte.  Tämäntyyppisiä luonnonyrteillä ja muilla mausteilla maustettuja voimakkaita 
    liköörejä on tehty luostareissa kautta aikojen.  Calisay-liköörin merkittävä "mauste" on kiinapuun (Cinchona) kuori eli aine, joka tunnetaan myös nimellä kiniini.  Jesuiitat toivat kiinapuun kuoren Eurooppaan jo 1600-luvun alussa.  Kiinapuun alkuperä on Perussa, Andien vuoristossa Etelä-Amerikassa.  Calisay-liköörin maun 
    sanotaan tuovan mieleen metsät ja luonnonniityt.  Calisay-likööriä 
    voidaan käyttää aperitiivina, long drink -juomana tai cocktail-sekoitusten 
    ainesosana.  Ruoanlaitossa se antaa jalostuneen maun kakuille ja muille 
    makeille leivonnaisille.  Sitä voidaan käyttää myös 
    jäätelöannosten mausteena.  Espanjalaiset kastelevat sillä mielellään 
    myös tuoreita appelsiininlohkoja.
 QueimadaCalician "kansallisjuoma" on queimada.   Se valmistetaan 
    väkiviinasta (aguardiente), jota lämmitetään sen verran, että siihen voidaan 
    sekoittaa valkoista 
    hienoa sokeria (noin 120 - 200 g litraa kohti).   Sen lisäksi 
    siihen lisätään  sitruunankuorta ja joitakin hienonnettuja 
    kahvinpapuja.   Queimadaa lämmitetään niin kauan (30-40 
    minuuttia), että sokeri alkaa osittain paahtua ja juoma saa tumman, lähes 
    sinertävän värin.  Queimada nautitaan lämpimänä.
 Tinto de verano,  kesäpunaviiniKesähelteiden aikaan punaviiniä nautitaan laimennettuna. Laimennusaineena 
    käytetään  soodavettä, jota Espanjassa myydään kauppanimellä casera.  Alkuperäinen merkki on La Casera, mutta nykyisin kaikkia 
    soodajuomia kutsutaan vain nimellä casera.  Tinto 
    de verano tarjotaan yleensä suurista tuopeista ja tilattaessa voi jättää 
    toivomuksen, laitetaanko viiniä enemmän vai vähemmän! Tinto de verano on 
    erityisesti andalucialaisten suosiossa.  Kaupasta voi nykyisin 
    myös ostaa valmiita tinto de verano -sekoituksia.
   
    
    
     tinto de verano, kesäpunaviini
 
      Jeréz,  sherryJeréz de la Fronteran alueen viinit Cadizin provinssista Andaluciasta ovat 
    saaneet erityistä jalansijaa anglosaksisissa maissa, joissa ne tunnetaan 
    nimellä sherry.  Nimi tulee Jerézin paikkakunnan nimestä eikä sillä     siis ole 
    mitään tekemistä englanninkielisen sanan cherry (kirsikka) kanssa.  
    Sherryjä on nykyisin 18 eri laatua (Fino, Fino amontillado tai Amontillado 
    fino, Manzanilla fina, Manzanilla pasada, Manzanilla olorosa, Amontillado, 
    Palo cortado, Oloroso, Raya, Dulce, Pedro Ximénez, Muscatel, Pale, East 
    India, Medium, Cream, Brown ja Pajarete).  Sherry on Espanjan tärkein 
    luonnontuotteiden vientituote eli se ohittaa punaviinit ja kuohuviinit, oliivit, mantelit  
    ja citrushedelmät.   Sherryjen alkoholipitoisuus on 15-16 % ja 
    niiden väri vaihtelee erittäin paljon.  Yleisimmin ne ovat syvän 
    kullankeltaisia tai meripihkan-mahongin värisiä.  Tuoksu vaihtelee 
    viinityypin mukaan, mutta usein sherryn tuoksu muistuttaa mantelia tai 
    pähkinää.  Sherry voi olla myös ns. maderoitunutta.  Makuja on 
    valittavissa koko kirjosta eli kuivia, puolikuivia ja makeita.  
    Happoisuus on kaikissa tyypeissä hyvin kohtuullinen.  Sherryt ovat omiaan 
    ikäännytettäviksi, niinpä useimmat sherryt ovat parhaimmillaan vasta 10-20 
    vuoden ikäisinä.  Sherryt tarjotaan viiniksi poikkeuksellisen viileinä, 
    jopa 6-8 asteisina, joskin kaikki ikääntyneemmät sherryt pääsevät parhaiten 
    oikeuksiinsa vasta 14-16 -asteisina.   Fino ja kaikki Manzanilla 
    -laadut sopivat erityisesti oliivien, simpukoiden, äyriäisten ja kalojen 
    kanssa sekä, yllättäen, myös kakkujen kanssa nautittavaksi.  Amontillado 
    pääsee oikeuksiinsa savustettujen lihojen ja pitkään kypsytettyjen juustojen 
    ohessa.  Palo cortado, Oloroso ja Raya ovat parhaimmillaan pähkinöiden 
    ja kuivien hedelmien kanssa.  Makeat laadut kannattaa nauttia 
    sellaisenaan tai jäätelön ja suklaamakeisten kera.  Cream ja Brown ovat 
    jälkiruokien kanssa nautittavia sherryjä ja Pajarete on parasta viskiin 
    sekoitettuna.
 Aigua de ValenciaTorreviejan pohjoisen puoleisen naapurikaupungin Guardamar del Seguran  paikallinen alkoholijuoma on 
    nimeltään "Aigua", "vesi" valencian kielellä.  Se tunnetaan muuallakin lähialueilla ja usein se on 
    drinkkiluetteloissa nimellä "Aigua de Valéncia".  Siinä on 
    cava-kuohuviiniä, tuoretta appelsiinimehua (zumo) ja jotakin paikallista 
    yrttilikööriä (esim. Calisay sopii siihen hyvin).
 Haluatko 
    palata Tervetuloa -sivulle, 
    tutustua uusiin,
    käytettyihin tai    vuokrattaviin 
    asuntoihin, tilata esitteitä tai ehkäpä
    kirjoittaa meille ajankohtaisia asioista tai kysymyksistä?
   |