Rantuu Oy

Jussilantie 8 G
41660  TOIVAKKA

(014) 86 11 11
0400 - 546 765

e-mail: rantuu(at)rantuu.fi
myös:  rantuu(at)rantuu.inet.fi

 

päivitetty 021221

 kuva Torreviejan perjantaimarkkinoilta

kuva Torreviejan perjantaimarkkinoilta

Costa Blancan Suomi-Seura

Suomalainen koulu

El Limonar School, Villamartin

mantelipuita

Los Balcones

postikorttitaidetta

postikorttitaidetta

Välimeren kulttuurien muistomerkki

Villamartin

Paseo Maritimo

kauppahalli La Plasa

Torreviejan kaupunginsairaala

Plaza de la Constitución, Kirkon aukio

La Iglesia, Kirkko

hautakennoja, Torrevieja

Torreviejan suolatehtaan suolavuoria

postikorttitaidetta

postikorttitaidetta

Pyhän Carmenin festivaali

härkätaisteluareena, purettu 2004

Paseo de la Libertad

taatelipalmu Elchessä

 

 

 

 

ASUMINEN  JA  ELÄMINEN  ESPANJASSA

 

 

Hintataso Espanjassa on edelleen edullinen. 
Yleensä elintarvikekorien hintavertailujen mukaan Aurinkorannikon hintataso on 40% Helsingin hintatasosta. 
EU-ostoskorivertailu kuitenkin vääristää hieman todellista kuvaa, sillä koriin kuuluu kaksi tuotetta, jotka Suomessa ovat ylihinnoitettuja: oliiviöljypullo ja punaviinipullo. 
Oikeampi arvio keskimääräisestä hintatasosta lienee 60 prosenttia. 
Costa Blancalla se on samaa tasoa.  Sisämaassa hintataso on alempi.

Vihannekset ja hedelmät ostetaan usein markkinoilta, joita kutsutaan nimellä "mercadillos".  Torreviejan markkinat ovat perjantaisin linja-autoaseman lähikaduilla, jolloin se osa kaupunkia on liikenteeltä suljettuna.  Torreviejan markkinat ovat lähialueen suurimmat.  Niiden jopa mainostetaan olevan Euroopan suurimmat paikallismarkkinat.  Mercadillot ovat eri päivinä lähitienoon eri kaupungeissa.  Esim. sunnuntaina ovat erittäin suositut "peltomarkkinat" Guardamar del Segurasta Montesinosiin menevän tien varrella.  La Matalla markkinat ovat keskiviikkona, samoin San Miguelissa, Orihuelassa tiistaina jne.  Maataloustuotteiden lisäksi markkinoilla on tarjolla erittäin runsaasti kenkiä, laukkuja ja muita nahkatuotteita, vaatteita, liinavaatteita, kankaita, kotitaloustarvikkeita, työkaluja, äänitteitä ja leluja. 
Kaupoissa hinnat ovat nykyään kiinteät, mutta perinteinen tinkiminen on markkinoilla sallittua ja yleensä hyvin kannattavaa! 
Markkinoiden tungoksessa on syytä olla varovainen omaisuutensa kanssa.  Kukkaroista ja käsipuhelimista on erityisesti syytä pitää huolta. 
Markkinoilla käyntiin kuuluu myös istahtaa katukahvilaan ja nauttia "churroja", rasvassa rapeiksi keitettyjä ja sokeroituja "rinkelinpaloja".

Torreviejan markkinoilla käyntiin moni liittää käynnin Costa Blancan Suomi-Seuran toimistossa kahvilla ja vaikkapa sillivoileivällä. 
Costa Blancan Suomi-Seura
(Asociación Finlandesa Costa Blanca de Torrevieja) on erittäin vilkkaasti toimiva. 
Sillä on oma toimisto, kahvio, lainakirjasto ja lehtilukusali osoitteessa c./Suecia, 10, lähellä Playa de los Locos -rantaa. 
Seuralla on vilkasta kulttuurimatkailutoimintaa, kielikursseja, harrastuspiirejä, virkistystoimintaa ja liikuntatapahtumia. 
Seuran toimitiloissa on maksullinen ilmoitustaulu kaupankäyntiä varten ja maksuton harrastustoimintaa varten. 
Ne molemmat ovat hyvin merkittävä tiedonvälityskanava paikallisten suomalaisten keskuudessa. 
Costa Blancan Suomi-Seura on jäsenmäärältään suurin Espanjassa toimiva suomalaisseura.  Seuran kotisivut, toimiston aukioloajat ja seuran kuvallisen esittelyn löydät osoitteesta
www.costablancasuomiseura.es.  Sähköpostiosoite on cbsuomiseura@gmail.com. Toimiston puhelinnumero on 634 351 103. 

Postimerkit ostetaan tupakkakaupoista eli estancoista.  Niiden tunnuksena on vaalean kellanruskea kyltti "tabacos". 
Nyttemmin postimerkkejä on alkanut saada myös kioskeista, joissa on myynnissä postikortteja. 
Postitariffit löydät osoitteesta http://www.correos.es/contenido/15E-Internacional/15E-Internacional.asp, vaikkakin sivusto on ystävällisesti ilmaisten aika vaikealukuinen.
Jos haluaa saada postinsa lähtemään ripeästi, se kannattaa viedä Pääpostiin osoitteeseen C./Caballero de Rodas, 55.  Kaikkialla kaupungissa on keltaisia suuren tolpan näköisiä postilaatikoita, mutta niiden tyhjennys ei aina tapahdu ajankohtana, joka niihin on merkitty. 
Torreviejan postinumero on virallisten luetteloiden mukaan 03180, mutta käytännössä sellaista numeroa ei kuitenkaan ole olemassa.  Kaupungin alueen osoitteiston postinumerot ovat 03181-03188. 

Torreviejan alueella on mahdollisuus suomenkieliseen peruskouluopetukseen Skandinavista Skolanissa (www.skandinaviskaskolan.com).  Skandinaviska Skolan on yksityiskoulu.  Se sijaitsee Orihuela Costalla (koordinaatit: 37"56*30,42 P / 0"43*30,76 L). Suomalainen koulu aloitti toimintansa koulussa 07.01.2001.  Koulu tarjoaa perusopetusta luokille 1-6 sekä järjestää mahdollisuuksien mukaan myös luokkien 7-9 oppilaiden opetuksen ohjausta.  Koulun tiloissa toimii myös päiväkoti 3-5 -vuotiaille lapsille.  Koulupäivät vietetään ilman siestaa.  Koulussa on myös mahdollisuus kouluruokailuun. 

Skandinaavisessa koulussa toimii myös 1.11.2006 toimintansa aloittanut Costa Blancan Suomi-koulu, joka kokoaa joka toinen lauantai 3-18 -vuotiaita lapsia ja nuoria opiskelemaan suomen kieltä ja ylläpitämään kielitaitoaan.  Koulun esittelysivut ovat osoitteessa www.torrevieja.fi/suomikoulu. Sähköpostiosoite on suomikoulu@torrevieja.fi.   

Lähin suomenkielinen lukio on Aurinkorannikolla, jossa se aloitti toimintansa syksyllä 2007.

Torreviejan alueella toimii lisäksi englanninkielinen El Limonarin koulu.   Aiemmin se oli Los Balconesissa, mutta nyt sille on valmistunut uusi upea koulurakennus Villamartiniin Orihuela Costan puolelle.  EL Limonarin koulu on yksityinen koulu, jossa on lukukausimaksut, kirjoittautumismaksu ja erikseen maksettavat ruokailukustannukset.  Monet suomalaislapset käyvät tavallisessa espanjalaisessa koulussa. 
Ulkomaalaisille oppilaille on alussa erityinen sopeutumisjakso, jolloin ei tarvitse täysipainoisesti osallistua opetukseen, mutta yleensä kaikki ovat päässeet mukaan varsin pian. 
Espanjalaisessa koulussa koulupäivä on kaksiosainen, sillä siesta katkaisee sen. 
Koululaiset käyvät siestan aikana aterioimassa kotona, sillä kouluissa ei ole kouluruokailua.  Lähiöistä on on järjestetty koulukyydit bussilla. 

Torreviejan kaupungin ongelma ovat riittämättömät pysäköintitilat. 
Autojen määrä on Espanjassa räjähdysmäisesti lisääntynyt.  Autokanta on uutta. Keskikaupungilla on muutamia maanalaisia pysäköintitaloja: yksi Calle Patricio Perezillä rannan tuntumassa uuden teatteritalon alla, yksi rannassa Club Nauticon edessä siten, että sisäänkäynti on aukion eteläreunassa ja ulosajo pohjoisreunassa, yksi kauppahalli La Plasan alla, yksi linja-autoaseman luona Mercadonan liikekiinteistössä ja yksi Ramón Callud -kadulla Kulttuurikeskus Virgen del Carmenin kellarikerroksessa.  Uusin paikoitushalli on uuden Sacrado Corazón de Jesús -kirkon alla Plaza de Oriente -aukiolla Calle Pedro Lorca -kadulla. 
Rannassa tullirakennuksen ja tivolin takana on laaja maksullinen pysäköintialue, jossa talvikaudella on päivisin vielä ollut hyvin tilaa.  Myös toisessa päässä satamaa Playa de Acequion -rannan tuntumassa on avoin maksullinen pysäköintialue. 
Pysäköintiongelman vuoksi kaupunki tarjoaa mielenkiintoisen edun: kaupunkilaisilla on paikallisliikenteen busseissa (Costa Azul S.L.) ilmaiset matkat (ensimmäinen vuosi kuitenkin 7 eur).  Myös ulkomaalaisille kuuluu tämä etu: omistusoikeusasiakirjan kopion (tai pitkäaikaisen vuokrasopimuksen kopion) ja passin kanssa tulee mennä kaupungintalolle ja kirjautua kaupungin asukkaaksi.  Sieltä saa todistuksen, jonka kanssa tulee sitten mennä linja-autoasemalle (mukaan passikuva!), jossa tehdään korttihakemus.  Kuvalla varustettu näyttökortti on valmis muutaman päivän kuluttua. 
Paikallisbusseilla on kahdeksan eri linjaa:
* A = Torrevieja - La Mata
* B = Torrevieja - Torretas
* C = Torrevieja - Lomas
* D = Torrevieja - Rocio del Mar
* E = Torrevieja - Lago Jardin - Los Balcones
* F = Torrevieja - Los Altos
* G = Torrevieja - San Luis
* Hospital = Torrevieja - kaupunginsairaala

Haluatko katsoa paikallisbussien reittikartan?  Reittikartta ei Rocio del Marin ja Los Altosin linjojen osalta pidä enää paikkaansa, mutta uudempaakaan ei vielä ole saatavissa.  Paikallisbussien reitit ja aikataulut näkyvät nykyisin jokaisen bussipysäkin vieressa olevasta tolpasta, jossa aikataulut ovat siististi lasin alla luettavissa.

Niille, joilla ei ole bussikorttia, bussilipun hinta vuonna 2017 oli 1,35 euroa/matka.

Orihuela Costan puolella on kaksi paikallislinjan reittiä.  Toinen käy Torreviejan kaupunginsairaalan pihalla ja kulkee Dream Hillsin kautta La Floridan aluelle ja edelleen Playa Flamencalle paikalliskaupungintalon luo ja sieltä takaisin kaupunginsairaalalle.  Toinen reitti kulkee Villamartinin ja Las Filipinas ja Las Ocas -alueiden kautta Aquamarinaan ja Campoamoriin.

Kaupungilla pysäköinti on sallittu paikoilla, joissa kadunreunuskiveys on maalattu siniseksi tai sitä ei ole maalattu lainkaan. 
Pysäköinti taas on kielletty, jos kadunreunus on maalattu keltaiseksi. 
Sinisillä alueilla pysäköinti on periaatteessa maksullista, mutta  pysäköintilippuautomaatit on nyt kerätty pois, joten pysäköinti on muuttunut maksuttomaksi! 
Auto siirretään poliisin ja grua-hinausautojen yhteistoimin hyvin nopeasti pois, jos se on pysäköity liikennettä haitaten luvattomalle paikalle.  Jäljelle jää vain katuun kiinnitetty tarra, jossa on auton rekisterinumero ja ohje, mistä auton saa lunastaa (= Policia Localin poliisiaseman takaa Crevillenten tien varresta!). 
Poliisi on kuitenkin erittäin pitkämielinen liikennettä vain vähän haittaavan luvattomankin pysäköinnin osalta. 
Espanjassa on lisäksi tapana pysäköidä lyhytaikaisesti aivan minne tahansa jättämällä hätävilkut päälle.

Espanjassa on samantapainen kansanterveystyön järjestelmä kuin Suomessa.  Terveydenhuolto on kunnallista toimintaa. 
Kunnilla on myös monenlaista yhteistoimintaa. 
Torreviejaan on kesällä 2006 valmistunut oma kunnallinen sairaala (Hospital de Torrevieja "Dr. Manuel Garcia Gea")  San Miguel del Salinasin tien alkupäähän Laguna de Torrevieja -suolajärven  rantaan (ks. kuva).  Sinne pääsee Los Altosin, Los Balconesin ja Rocio del Marin busseilla.  Sinne kulkee myös oma paikallisbussi, jossa lukee "Hospital". 
Ajanvaraus vastaanotoille on avoinna klo 22.00 saakka.  Ajanvarauksen puhelinnumero on 965 721 400.  Sairaalan puhelinkeskuksen numero on 965 721 200.  Jos haluatte tietää ennen päivystyspoliklinikalle lähtöä, kuinka kauan joudutte arviolta jonottamaan, voitte lähettää tekstiviestin "urgensias" numeroon 5013 ja saatte tuossa tuokiossa vastauksen, jossa arvioidaan odotusaika ja ilmoitetaan senhetkisten odottajien määrä.  Puhelun hinta on 0,30 eur.  Tämän palvelun voi löytää myös internetistä osoitteesta tiemposurgencias.torrevieja-salud.com
Paikallisen terveyskeskuksen toiminta on muutoin hajautettu useaan toimipisteeseen kaupungille (mm. Acequionin, La Matan, La Loman ja San Luisin terveysasemille). 
Torreviejassa sijaitsee myös varsin uusi San Jaimen yksityissairaala.  Se on lähes kaikkien vakuutusyhtiöiden sopimussairaala Espanjassa. 
Torreviejan alueella toimii myös Vega Bajan terveyskuntainliitto, jolla on oma paikallissairaalansa Benejúzarin taajamassa Orihuelan-Almoradin tien varrella (Hospital Comarcal Vega Baja, Crta Orihuela-Almoradi, km 8, puh. 966 776 166).
Mahtaakohan joku olla ollut tyytymätön terveyskeskuksen palveluiden tasoon, kun hän on hieman korjannut Bigastron kaupungin terveyskeskuksen opaskylttiä.  Teksti "Centro de Salud" (terveyskeskus) on muutettu tekstiksi "Centro del Saludo" ("terveiskeskus").

Guido Audicio Clìnica Dental -nimisessä Torreviejan keskustassa sijaitsevassa hammashoitolassa työskentelee suomea puhuva hammashoitaja Elena.  Puhelinnumero on  966 705 379.

Espanjalainen osaa elää ja nauttia elämästä. 
Työnteko on vain välttämätön paha, että elanto saadaan. 
Aika ei ole niin tärkeätä kuin luterilainen työntekoa korostava oppi on meille opastanut.  Espanjalaiset eivät lakkaa ihmettelemästä suomalaisten täsmällisyyttä:  "Uskomatonta, hän lupasi tulla kymmeneltä ja tuli myös, enhän minä millään ehtinyt ennen yhtätoista!" 
Toinen seikka, josta suomalaisia ihmetellään, on se, että he kulkevat kotonaan sukkasillaan!  Suomalaisia arvostetaan kohteliaina ja varakkaina lomalaisina, jotka mielellään antavat juomarahaa hyvästä palvelusta ja jotka myös käyttävät runsaasti rahaa ostoksiin.

Espanjalaisten tärkeimmät sanat ovat siesta ja fiesta! 
Siesta on kaiken pysäyttävä iltapäivätauko kello 14 ja 17 välillä ja fiesta on perinnejuhla, joka aikaansaadaan pienimmästäkin syystä! 
Liike-elämä on yrittänyt poistaa siestaa jo vuosia, mutta espanjalaiset eivät näytä siitä hevillä luopuvan. 
Nykyisin pankit ja kaupat, jotka eivät vietä siestaa, käyttävät mainonnassaan "Euroaikaa".  Saa nähdä, saako lisääntyvä Euroopan yhtenäistyminen espanjalaiset muuttamaan siestaperinnettään. 
Toki kesäaikana siestan ymmärtää: iltapäivän aurinko on aivan liian tukahduttava työnteolle.  Silloin on ilo vetäytyä varjoon aterioimaan ja/tai lepäämään.

Espanjalaiset ovat roomalaiskatolisia, eivät julkisesti kovin uskonnollisia, mutta pohjimmiltaan hyvin perinteisiä.  Jumalanpilkkaa ei sallita vähäisessäkään määrin. 
Kirkkoon sallitaan vieraidenkin tulla messua kuulemaan ja katsomaan. 
Hautausmaat ovat varsinaisia nähtävyyksiä.  Vaikkakin tuhkaus on lisääntymässä, perinteinen kennohautaus on vielä varsin yleistä.  Hautakennon päässä on muistotaulu, jossa on vainajan kuva ja hänelle tärkeitä esineitä.  Muistotaulut ovat usein varsinaisia taideteoksia. 
Kannattaa poiketa katsomassa paikallisella hautausmaalla. 
Torreviejan hautausmaa sijaitsee lähellä Salinas-suolatehdasta ohikulkutien vieressä.  Se on avoinna vain päiväsaikaan. 
Kaupungin pääkirkko, joka sijaitsee keskusaukiolla, on sisältä hyvin koristeellinen.  Pääkirkon lisäksi kaupungissa on kolme muutakin katolista kirkkoa (La Mata, La Siesta ja Los Balcones) samoin kuin eri uskontokuntien omia kirkkoja tai pyhäkköjä.

Jalkapallon seuraamiseen on syytä varautua, sillä kaikki espanjalaiset seuraavat sitä.  On kohteliasta tietää edes pintapuolisesti, keitä joukkueita liigassa kulloinkin on ja mikä tilanne lähitienoon joukkueilla mahtaa olla. 
Torreviejan joukkue FC Torrevieja pelaa kotiotteluitaan joka toinen viikko sunnuntaisin alkaen klo 17.00.  FC Torrevieja oli kaudella 2011-2012 edelleen kolmosliigassa.  Yksityiskohtaisia tietoja voi käydä katsomassa seuran omalla kotisivulla www.fctorrevieja.com. 

Jalkapallostadion on lähellä urheilupalatsia (Prinsessa Cristinan urheilupalatsi, Pálacio de Deportes S.A.R Infanta Dña Cristina).  Urheilupalatsissa, joka on rakennettu vuonna 2000, on mm. uimahalli, jossa on olympiakisojen mitat täyttävät radat.  Urheilupalatsin osoite on Avda del Monge Belsa s/n ja puhelin 965 707 713.

Toinen hyvin seurattu alue on pyöräily, mutta jostakin syystä ulkomaalaisten ei odoteta olevan tietoisia sen tilanteista! 
Formula 1 -sarjaa katsotaan tarkoin edelleeenkin, kun espanjalainen Fernando Alonso voitti maailmanmestaruuden 24-vuotiaana vuonna 2005 kaikkien aikojen nuorimpana mestarina.  Hän uusi mestaruutensa vuonna 2006. 
Ralliautoilua seurataan jonkin verran, kiitos Carlos Sainzin viime vuosien menestyksen, samoin kansainvälistä tennistä. 
Baareissa television ääressä seurataan senhetkistä urheilulähetystä aina hyvin eläytyen ja äänekkäästi!

Härkätaistelut ovat osa espanjalaista kulttuuria, joskaan Valencian alueella ja Torreviejassa ne eivät ole erityisessä suosiossa. 
Kaupungissa Torre del Moron kallion kupeessa on ollut vanha härkätaisteluareena, mutta kun se alkoi rapistua eikä siellä ollut esityksiä enää pitkään aikaan, se purettiin vuonna 2004. 
Kun härkätaisteluja kesäkaudella järjestetään, pystytetään sitä varten tilapäinen areena satama-aukiolle. 
Tiesittehän, että vaikka härkätaistelua pidetään perin espanjalaisena, se on alun pitäen lähtöisin Kreetalta!

Flamencoesityksiä on useina iltoina viikossa ravintoloissa, mm.  Patio Andaluz -ravintolassa (torstaisin ja lauantaisin) Rocio del Marin liikenneympyrän tienoilla. 
Flamencoa ei koeta Torreviejassa paikalliseksi kulttuuriksi, se katsotaan enemmän andalucialaiseksi "etelän" taiteeksi.

Espanjalaiset lähtevät mielellään "ulos" syömään, jos vieraita tulee. 
Espanjalaisen asunnon keittiö onkin varsin vaatimaton suuren vierasjoukon kestitsemiseen.  Yleensä ravintolaan mennään illalla yhdeksän - kymmenen aikaan. 
Nuoremmat lapset lähtevät isovanhempien kanssa levolle puolenyön maissa ja muu seurue jatkaa vielä ruokailua! 
Tanssilattiaa ei monissakaan ravintoloissa ole vaan sinne mennään nimenomaan syömään!
 

Televisio-ohjelmat ovat kaikki espanjankielisiä eli ulkomaisetkin ohjelmat on "dubattu" espanjaksi.  Yleensä kestää hieman aikaa tottua siihen, etteivät amerikkalaiset sarjatkaan ole englanninkielisiä. 
Torreviejassa on kaksi oma televisiokanavaa: Televisión Torrevieja (osoite: C./San Policarpo 41, puh. 965 715 392) ja Torrevieja Televisión Canal 40 (osoite: C./Gabriel Miró 63, puh. 965 718 598). 
Yleensä kaikissa asunnoissa näkyvät TVE-1, TVE-2, TELE 5, ANTENA 3 sekä CANAL 9. 
Torreviejassa on niinikään kaksi omaa radioasemaa: Onda Cero Radio Torrevieja Dial 93.6 FM (osoite: C./Ramon Gallud 74, puh. 966 700 019) ja Torrevieja Radio Dial 88.1 FM (osoite: C./Gabriel Miró 63, puh. 965 718 326).

Haluatko katsoa ja lukea, miten Espanjassa vietetään joulua?

Haluatko palata Tervetuloa -sivulle, tutustua uusiin, käytettyihin tai vuokrattaviin asuntoihin, tilata esitteitä tai ehkäpä kirjoittaa meille ajankohtaisia asioista tai kysymyksistä?