Rantuu Oy

Jussilantie 8 G
41660 TOIVAKKA

 

(014) 86 11 11
0400 - 546 765
 

e-mail: rantuu(at)rantuu.fi
myös:  rantuu(at)rantuu.inet.fi

 

päivitetty 101221

 

 

Inmaculada Concepción

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

LA  IGLESIA,  TORREVIEJAN  KIRKKO

 

 

Torreviejan kirkko, La Iglesia Archiprestal de la Inmaculada Concepción, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa Plaza de la Constitución -aukiolla kaupungintalon välittömässä läheisyydessä,  on rakennettu vuonna 1844 edellisen kirkon perustuksille.  Edellinen kirkko oli rakennettu vuonna 1788.  Se tuhoutui vuoden 1829 suuressa maanjäristyksessä.  Uuden kirkon materiaaliksi päätettiin purkaa vanha vartiotorni, joka sijaitsi Eras de la Sal -kalliolla, ja joka sekin oli sortunut.  Suurelta osalta purku- ja siirtotyön tekivät suolatehtaan työntekijät.

Kirkko on tyyliltään neo-klassinen.  Tämä tyyli kehittyi 1700-luvulla.  Vastaavantyyppisiä kirkkoja on monessa lähikaupungissa ja -kylässä.  Tunnetuin tämän tyylin kirkoista lienee Santo Domingon kirkko Murcian kaupungissa.  

 

 

Torreviejan kirkon pohja on perinteisen latinalaisen ristin muotoinen.    Katto koostuu puolikaariholveista, joita kannattelevat suuret koristellut pylväät.  Kaunis pääalttariseinä noudattelee neoklassista tyyliä.  Se on täysin symmetrinen ja hyvin koristeellinen.   Koristelussa on selvästi havaittavissa alueelle ominaisia arabialaista alkuperää olevia aiheita.  Alttarin pääsyvennyksessä on veistos nimeltään Inmaculada Concepción, Torreviejan suojeluspyhimys.  Kirkkoa kutsutaan suojelupyhimyksensä mukaan myös nimellä La Inmaculada.  Veistos on peräisin aiemmasta kirkosta, jonka pääalttarille se sijoitettiin jo vuonna 1791.  

 

 

Kirkon alttariseinän hienot puuleikkaukset ja koristelut on suunnitellut ja toteuttanut José Puche, joka oli kirkon rakennusaikaan Valencian taidekoulun (La Escuela de Bellas Artes de Valencia) opettaja. 

Kirkko sytytettiin tuleen 3.5.1936 ns. toisen tasavallan aikana.  Tulipalo tuhosi kirkon sisäpuolisilta osiltaan täysin.   Kirkko korjattiin 1940-luvulla, jolloin mm. katto entistettiin ja lattia muutettiin nykyiseksi marmorilattiaksi.  Korjaustyöt johti arkkitehti Serrano Peral.  Kirkko on ulko-osiltaan restauroitu vuonna 1989.

Torreviejan kirkossa on myös ekumeenista toimintaa.  Niinpä esimerkiksi Costa Blancan evankelis-luterilainen suomalainen seurakunta toimittaa siellä nykyisin messun silloin tällöin, yleensä lauantaisin,  ja mm. "Kauneimmat joululaulut" -tilaisuudet on pidetty tässä kirkossa.  Seurakunnan ilmoituksissa käytetään kirkosta nimeä "keskustan katolinen kirkko".

Kirkossa on messu maanantaista lauantaihin päivittäin klo 8.00, klo 10.00 ja klo 19.30.  Sunnuntaisin ja juhlapäivinä messu on klo 9.00, klo 11.00, klo 12.00 ja klo 20.00.  Kun kirkko on avoinna, sinne voi mennä, mutta tulee muistaa kunnioittaa paikan pyhyyttä ja siellä mahdollisesti parhaillaan olevaa toimintaa.

Puhelinnumero kirkkoon on 965 712 132.

Haluatko katsoa kirkon sijaintikarttaa?

Torreviejassa on lukuisia muitakin kirkkorakennuksia.  Vanhin niistä on La Iglesia de St. Rosario eli La Matan kirkko.  Se sijaitsee La Matan keskusaukiolla, joka on nimeltään Plaza Encarnación Puchol.  St. Rosarion kirkko on rakennettu vuonna 1772, joten se on vanhempi kuin kaupungin pääkirkko.

Haluatko palata Tervetuloa -sivulle, tutustua uusiin, käytettyihin tai vuokrattaviin asuntoihin, tilata esitteitä tai ehkäpä kirjoittaa meille ajankohtaisia asioista tai kysymyksistä?