Rantuu Oy

Jussilantie 8 G
 41660 TOIVAKKA

(014) 86 11 11
0400 - 546 765


e-mail: rantuu(at)rantuu.fi
myös:  rantuu(at)rantuu.inet.fi

 

päivitetty 101221

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

MUSEO DEL MAR Y DE LA SAL,  MEREN JA SUOLAN  MUSEO  

 

 

Torreviejan kaupungin omistama Museo del Mar y de la Sal, Meren ja suolan museo, sijaitsee osoitteessa C:/Patricio Pérez, 10.  Se on avoinna maanantaisin ja tiistaisin klo 10.00 - 14.00, keskiviikosta lauantaihin klo 10.00 - 14.00 ja klo 16.30 - 20.30 sekä sunnuntaisin ja juhlapäivinä klo 10.00 - 13.00.  Museoon on maksuton sisäänpääsy.  Museon puhelinnumero on 966 704 643.

Museo on perustettu 1.2.1955.   Kun merenkulku ja suolan haihduttaminen ja laivaus on ollut merkittävä osa Torreviejan kaupungin historiaa, päätettiin sitä koskevaa aineistoa ja esineistöä alkaa kerätä talteen.  Monet yksityiset kaupunkilaiset ovat lahjoittaneet esineitä museon kokoelmiin.

Museon nykyinen sijaintipaikka on tilapäinen.  Tarkoituksena on rakentaa museolle tilavat ja edustavat tilat Eras de la Sal -kalliolle satamaan eli paikkaan, josta paljon suolaa on aikojen kuluessa kuljetettu pois kaupungista. 

Torreviejasta ei ole tehty merkittäviä arkeologisia löytöjä. Kaupunki on itse asiassa varsin nuori, sillä asutus on perustettu vasta 1700-luvun loppuvuosina.  Kun koko rannikko on kuitenkin ollut jo Rooman vallan aikoina merkittävä satamarannikko, on alueelta löydetty lyijystä tehtyjä laivaheloja, viiniruukkuja ja kiviankkureita, jotka ovat ensimmäiseltä vuosisadalta eKr, samoin foinikialaisiin laivoihin kuuluneita ankkureita niinikään ensimmäiseltä vuosisadalta eKr.  Nämä löydöt on tehty La Matan, El Salaretin ja Punta Priman rannoilta.

Suolan teollinen valmistus on alkanut La Matan alueella jo vuonna 1491.  Vuonna 1795 annettiin määräys nykyisen Laguna de Torreviejan alueen raivaamisesta ja valmistamisesta suolanhaihduttamoksi ja vuonna 1802 nämä valmistelut oli tehty ja suolanhaihdutus saattoi alkaa.   Museossa on esillä runsaasti esineistöä, jota aiemmin tarvittiin suolan haihduttamisessa, kokoamisessa, puhdistamisessa, varastoinnissa ja kuljettamisessa. 

Kalastus, samoin kuin muutkin mereen liittyvät ammatit, ovat aina olleet merkittäviä Torreviejalle.  Museoon on sen vuoksi koottu suuri määrä työkaluja ja materiaaleja, joita on tarvittu kalastusverkkojen tekemiseen ja kunnossapitoon, itse kalastukseen ja kalojen käsittelyyn. Torrevieja oli 1900-luvun alkupuolella eräs rannikon merkittävimmistä kalasatamista.

Museossa on merkittävä kokoelma suolalaivojen pienoismalleja.  Siellä on myös esillä merenkäyntiin liittyvää navigointiesineistöä.  Niistä voidaan mainita  mm. sekstantti (paikanmääritin, joka perustui kulmamääritykseen horisontin ja tähtien välillä.  Englantilainen Campbell rakensi ensimmäisen sekstantin vuonna 1757), lokikirjat, teleskooppi, barometri (ilmanpaineen mittari) ja goniometri (aaltojen korkeuden mittari).  Niinikään siellä on kokoelma purjeiden valmistukseen liittyvää esineistöä, samoin monien paikallisten laivatelakoiden ja veneveistämöiden käyttämiä puuntyöstölaitteita.

Erityisen ihastuttavia ovat suolasta tehdyt koriste-esineet, joita museossa on lukuisia.  Museo tekee yhteistyötä paikallisten koulujen kanssa, jotta suolalla koristelun taito ei pääse alueella unohtumaan.  Joka vuosi museossa valmistetaan oppilastöinä lukuisa määrä suolakiteistä tehtyjä pieniä laivoja.

 

 

Haluatko katsoa museon sijaintikartan?

Haluatko palata Tervetuloa -sivulle, tutustua uusiin, käytettyihin tai vuokrattaviin asuntoihin, tilata esitteitä tai ehkäpä kirjoittaa meille ajankohtaisia asioista tai kysymyksistä?