Rantuu Oy

Jussilantie 8 G
 41660 TOIVAKKA

(014) 86 11 11
0400 - 546 765
 

e-mail: rantuu(at)rantuu.fi
myös:  rantuu(at)rantuu.inet.fi

 

päivitetty 101221

 

 

 

 

 

 

 

MITÄ  MATKALLE  MUKAAN ?

 

 

 

Ennen vanhaan eli vielä 1980-luvulla oli tärkeätä muistaa laittaa matkalaukkuun mukaan tulitikut ja kynttilä, sillä sähkökatkot olivat todella jokapäiväinen riesa. 
Nykyisin sähkön saanti Espanjassa on häiriötöntä, joten niitä ei enää välttämättä tarvitse mukaansa varata. 
Eri asia tietenkin on, että suomalaiset design-kynttilät ovat mitä paras tuliainen vierailtaessa espanjalaisten ystävien luona. 
Espanjalaiset ihastelevat Suomessa käydessään suomalaisten tapaa käyttää kynttilöitä sisustuksen yksityiskohtina (saattavat samalla varovasti tiedustella, onko meillä mahdollisesti ongelmia sähkökatkoista.  Heilläkin kuulemma oli ennen ...). 
On syytä todeta, että suomalainen kynttilänjalka- ja kynttilätaide onkin erittäin korkeatasoista ja monimuotoista.

Itselle ei tarvinne Suomesta varata muuta kuin villaista vaatetta ja sukkia kylmien iltojen varalta. 
Vaikka päivälämpötila Espanjan lomarannoilla on kautta vuoden varsin korkea, illat ja yöt saattavat olla yllättävän koleita. 
Pitäkää huolta, että Teillä on aina pitkähihainen pusero mukana matkatavaroissanne.  Espanjan kylmät kivilattiat saavat suomalaisen usein kaipaamaan pohjoismaista keksintöä: lattialämmitystä. 
Villasukka on tuote, jota et Espanjasta löydä. 
Espanjalaiset pitävät kengät jalassa myös kotonaan.  Suomalaisia ihmetelläänkin ihmisinä, jotka kulkevat kotonaan sukkasillaan!

Suomalaisille ystäville taatusti tervetulleita lahjoja ovat
*  tuoreet aikakauslehdet
*  uutuuskirjat ( esim. "pokkareita" lentoasemalta!)
*  HK:n sininen lenkki (!?!), tai vaikkapa Atrian punainen
*  suomalaiseen tapaan paahdettu kahvi
*  jälkiuunileipä tai "ruisrevityt", eli ruisleipä
*  lakritsi
*  kauraryynit

Espanjalaisille ystäville kannattaa viedä
*  savustuspusseja
*  Koskenkorvan viinaa (espanjalaisten mielestä Koskenkorvan viina on maailman parasta ja pehmeintä vodkaa, mitä ei toki sovi kieltää!) ja/tai mesimarjalikööriä.  Lakkalikööriä EI kannata viedä, se maistuu espanjalaisen suussa kuulemma "paloöljyltä".
*  suomalaista lasia ja puutaidetta tai esineitä, joissa lasi ja puu on tyylikkäästi yhdistetty
*  puisia leluja (Aarikkaa, Juho Jussilaa) lapsiperheille
*  kotitekoista höyrytettyä marjamehua (punainen viinimarja, vadelma ja mustikka ovat eksoottisia makuja!).  Muistakaa kertoa, että "mehumaijalla" tehty mehu ei ole huoneenlämmössä säilyvää!
*  Marianne-karamellejä
*  kuvia, joissa sama paikka Suomessa on kuvattu kesällä ja talvella.  Espanjalaisen mielikuvitus ei tahdo riittää uskomaan, että kesällä niin vehreä luonto voi todellakin talvella olla lähes metrin paksuisen lumipeitteen alla ja että järven jäällä voi talvella ajaa autolla! 

Espanjalaiset kokeilevat mielellään "eksoottisia" makuja ja niinpä suomalaisten muutamat herkut, jotka ensi maistamalla todella hätkähdyttävät espanjalaista, ovat saaneet heidät myöhemmin ystävikseen.  Tällaisia ovat mm:
*  salmiakkimakeiset ja suolaiset makeiset.  Nuoriso mieltyy niihin miltei heti!  Esim. "turkinpippuri", jota ei tunneta muualla, on varsinainen elämys espanjalaisille!  Hakekaapa apteekista aitoa vanhanaikaista salmiakkia mukaan Espanjaan!
*  johdannaisena edellisestä: salmiakkikoskenkorva!
*  lakritsi!  Yllättävää kyllä, lakritsia, joka Suomessakin on tuontiraaka-aineiden varassa, ei juuri tunneta pohjoismaiden ulkopuolella (lukuun ottamatta English Liquorice Mix -lakritseja, mutta niillähän ei olekaan kovin paljon tekemistä oikean lakritsin kanssa). 
*  poronliha
*  karjalanpiirakat
*  hapankorppu  (ja putkilossa oleva kinkku- tms. pasteija siihen lisänä!)

Varsin kriittisesti espanjalaiset näyttävät suhtautuvat meidän herkkuihimme
*  silliin,
*  muikun-  ja siianmätiin ynnä mätitahnaan sekä
*  mämmiin,
mutta kenellepä oikeastaan tulisi mieleen ottaakaan niitä mukaan matkatavaroihinsa.

Matkatavaroita pakatessa voi lähteä siitä ajatuksesta, että yleisesti ottaen periltä Torreviejasta saa kaiken sen, mitä lomalla voi kuvitella tarvitsevansa.    

Lääkkeiden osalta on todettava, että pohjoismainen farmakopea on varsin yhtenäinen, mutta yllättävän monia lääkkeitä ei Suomessa tunnetulla kauppanimellä löydykään Espanjasta.  
Kaikki lääkeaineet toki tunnetaan ympäri maailman, joten vastaava lääke löytyy aina.  Paikalliset apteekit eli Farmaciat omaavat ammattitaidon ja korvaava lääke löytyy  tuossa tuokiossa. 
Periaatteessa on kuitenkin lähdettävä aina siitä, että tilapäismatkailijan on varattava mukaan henkilökohtainen lääkitys koko matkansa ajaksi.

Haluatko palata Tervetuloa -sivulle, tutustua uusiin, käytettyihin tai vuokrattaviin asuntoihin, tilata esitteitä tai ehkäpä kirjoittaa meille ajankohtaisia asioista tai kysymyksistä?