Rantuu Oy

Jussilantie 8 G
41660 TOIVAKKA

(014) 86 11 11
0400 - 546 765
 

e-mail: rantuu(at)rantuu.fi
myös: antuu(at)rantuu.inet.fi

 

päivitetty 021221

 

vesiruukkuja

flamingoja La Matan suola-altaalla

Mil Palmeras

Parque de las Naciones

 


 

 

 

 

ASUNNON OSTOON

 

 

Omistusasunnon osto Espanjasta on varsin turvallista, sillä kaikki asunnot ovat kiinteistöjä, joiden omistus rekisteröidään. 
Espanjassa ei ole lainkaan sellaista arvopapereihin perustuvaa omistamista, jollaisia suomalaiset asunto-osakkeet ovat. 
Kauppa tehdään lisäksi virallisen notaria-järjestelmän välityksin.  Notaarit ovat kokeneita ja arvostettuja lainoppineita, jotka valtionhallinto on valtuuttanut toimimaan tehtävässään.  Heidän luonaan käydään allekirjoittamassa kaikenlaisia julkisia asiakirjoja.  Notaari varmistuu siitä, että ostaja tietää, mihin hän on sitoutumassa.  Niinpä tulkin pitää myös olla mukana allekirjoituksessa.

Asuntojen osto rekisteröidään luetteloon, joka on nimeltään La Escritura.  Rekisteröinnistä annettua omistusoikeusasiakirjaa kutsutaan samalla nimellä. 
Escrituran teon yhteydessä peritään asunnon ostosta arvonlisävero/leimavero.  Sen määrä on nykyisin uusien asuntojen osalta 10 % lainhuudatusarvosta (arvonlisävero = IVA) ja käytettyjen asuntojen osalta 8 % (leimavero = ITP).  Rekisteröinnin yhteydessä maksetaan lisäksi notaarinpalkkiota ja rekisteröintimaksuja.  Kun lisäksi maksetaan vesi- ja sähköliittymien hankinta- tai siirtokulut, suosittelemme, että budjetoitte kaikkia näitä lisäkuluja varten kymmenen prosenttia asunnon myyntihinnasta.

Asunnosta maksetaan kiinteistöveroa Espanjaan.  Sen määrä on 0,2 % asunnon verotusarvosta.  Verotusarvo on yleensä noin 2/3 - 3/4 asunnon kauppahinnasta.  Keskimääräisestä kahden makuuhuoneen rivitalo- tai kerrostaloasunnosta vero on noin 100 - 175 euroa vuodessa. 
Asunnot hallinnoidaan yleensä taloyhtiöinä samaan tapaan kuin Suomessa. 
Asunnoista maksetaan yhtiövastiketta (urbanisaatiomaksua), jolla katetaan yhteisten tilojen hoito sekä hallintokulut.  Vastikkeet ovat noin 10 - 25 euroa kuukaudessa asuntoa kohti, tai sitten vastiketta voidaan periä isompi summa pari kolme kertaa vuodessa. 
Vastikkeet tuntuvat alhaisilta, mutta on muistettava, ettei niihin sisälly lämmitys- eikä aurauskuluja niin kuin Suomessa.

Asunnon oston vaiheisiin kuuluu myös ulkomaalaistunnuksen eli N.I.E.-numeron (Número de Identificación de Extranjeros) haku. 
Sen myöntää poliisipiirin komissariaatti, joten Torreviejassa olevien asuntojen ostajat voivat hakea sen nykyisin Torreviejassa olevasta poliisitoimistosta (Plaza del Molino, Myllynaukio)  ja Costa Orihuelan puolella olevien (La Zenia, Playa Flamenca, Campoamor, Mil Palmeras, osa Los Altos -aluetta ym.) asuntojen ostajat Orihuelasta (n. 30 km). 
N.I.E.-numeron haku on ajankohtainen sopimuksen teon jälkeen.  N.I.E.-numeron voi nykyisin taas hakea myös valtakirjalla, joten se hoituu halutessanne myös joko meidän toimestamme tai valitsemanne veroedustajan kautta. 

Edustamme sitä kantaa, ettei asuntoa ilmoiteta Suomen verotuksessa, koska se Espanjan ja Suomen välisen verosopimuksen mukaan verotetaan sijaintipaikassaan.

Sähkö laskutetaan mittarin mukaan kahden kuukauden välein. 
Sähkön hinta vastaa suunnilleen meikäläistä kaupunkisähkön hintaa. 
Kulutusmaksun lisäksi maksetaan pientä perusmaksua ja mittarivuokraa. 
Sähkökuluihin voi arvioida kuluvan 5 - 20 euroa  henkeä kohti kuukaudessa vuodenajasta riippuen. 
Sähkömittarit ovat taloyhtiön tiloissa, ja asunnoissa on vain sulakekaappi.  Se on yleensä sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä. 
Kaikki sulakkeet ovat automaattisulakkeita.  Vanhoissa asunnoissa on usein 3A:n sulakkeet, jolloin on opittava pitämään huolta siitä, ettei suurta sähkökuormaa ole yhtä aikaa päällä.  Vedenlämmittimen päälläolo rajoittaa usein muiden laitteiden samanaikaista käyttöä.  Uudemmissa asunnoissa on usein jo 10A:n sulakkeet. 
Jännite on sama kuin Suomessa (220 - 230V). 
Valaisimia varten ei asunnoissa ole valmiina yhdysosia, sillä valaisimien hintaan kuuluu aina myös niiden asennus.

Vesi laskutetaan kolmen kuukauden välein. 
Vesilaskun yhteydessä peritään lisäksi jätevesimaksu, jätehuoltomaksu ja ns. taajamamaksu ("vero siitä, että ollaan sivistyksen parissa", niinkuin joku maksun joskus nasevasti tulkitsi).  Veden kustannukseksi voidaan niinikään arvioida 5 - 15 euroa henkeä kohti kuukaudessa. 
Lämmintä vettä ei asuntoihin tule vaan taloissa on huoneistokohtaiset vedenlämmittimet.  Runsaaseen vedenkäyttöön tottuneille suomalaisille tulee alussa usein yllätyksiä mitoitukseltaan pienten vesivaraajien kanssa.

Ulkomaalaisilta omistajilta edellytetään, että vesi- ja sähkölaskujen maksua varten tehdään suoraveloitussopimukset, jolloin laskut maksetaan automaattisesti pankkitililtä. 
Vesi tai sähkö suljetaan varsin pian, jos maksua ei ole tullut määräajassa.  Uudelleenkytkennästä peritään maksu, joka tulee maksaa etukäteen. 
Kytkentä tapahtuu sen jälkeen muutaman päivän kuluessa. 
Muistakaa valvoa huolellisesti tiliotteistanne, että suoraveloitukset myös toimivat määräpäivinä.  Hyvin monien ihmisten kokemusten perusteella voidaan sanoa, ettei se nimittäin ole aivan itsestään selvää!

Vanhojen asuntojen kauppahinta maksetaan yleensä kertamaksuna sovittuna ajankohtana.  Käsirahan maksun jälkeen loppusumman voi yleensä maksaa pankkisiirtona Suomesta.

Uusien asuntojen kaupassa maksetaan ensin pieni varausmaksu, joka sitten sovitun lyhyen ajan kuluessa täydennetään varsinaiseksi varausmaksuksi (yleensä kymmenen prosenttia kauppahinnasta).  Seuraava maksuerä on yleensä yhdessä varausmaksun kanssa yhteensä 40 prosenttia.  Loppuerä 60 prosenttia maksetaan, kun avaimet luovutetaan. 
Joillakin rakentajilla on käytössä maksuehto 30+30+40 prosenttia, joillakin 20+20+20+40 prosenttia tai 50+50 prosenttia. 
Maksuerät voi maksaa Suomesta, mutta silloin on otettava huomioon, että kukin maksuerä tulee maksaa n. 25 euroa sovittua suurempana, koska paikallinen pankki Espanjassa vähentää suorituksesta oman palkkionsa ja sopimuksessa on kuitenkin sovittu myyjälle tulevan erän suuruus.

Vanhan asunnon kaupan yhteydessä on syytä tutustua paikallisesta kiinteistörekisteristä saatavaan rasitustodistukseen, sillä kiinteistö on vastuussa siihen kohdistuvista maksamattomista veroista ja maksuista.

Useampi henkilö voi hankkia asunnon yhteisesti ja saada lainhuudon kukin omalle osuudelleen.  Huomatkaa: osuuksien ei tarvitse suinkaan olla yhtä suuret.  Joku voi omistaa vain pienen osan ja joku toinen suuremman.
Asunnon voi ostaa myös suomalaisen yhtiön nimiin ja osittaa omistuksen siten jo Suomessa. 

Jotkut uudetkin asunnot myydään valmiiksi kalustettuina.  Kalustus on silloin yleensä niukka peruskalustus.  Autamme asiakkaitamme kalustuksen, verhojen ja valaisimien hankinnassa. 
Verhot ja valaisimet myydään yleensä paikalleen asennettuina. 
Costa Blanca on Espanjan huonekaluteollisuuden keskusalue, joten Torreviejassa ja lähikaupungeissa ovat maan parhaat huonekaluvalikoimat.

Keittiöt ovat asunnoissa niukasti varustetut. 
Kaapistojen ja työtason lisäksi kerrostaloasunnoissa varustukseen saattaa kuulua vain liesituuletin ja vesivaraaja! 
Lieden, jääkaapin ja pesukoneen hankinta on usein jätetty ostajalle itselleen sen vuoksi, että eri ostajien maku vaihtelee.  Joku haluaa ehdottomasti elävän liekin (kaasulieden), joku sähkölieden ja joku niiden yhdistelmän.  Joku haluaa sähköuunin, joku kiertoilmauunin ja joku pelkästään mikroaaltouunin.  Jääkaapissa pitää olla pakastinosa tai viileäkaappi jne.  Sen vuoksi rakentaja valitsee usein helpoimman vaihtoehdon: kauppaan ei kuulu mitään niistä! 
Olemme sopineet merkittävimpien rakentajien kanssa, että suomalaisille asiakkaillemme keittiöihin laitetaan liesitaso tai uunillinen liesi (jos se mahtuu sinne), jääkaappi, jossa on pieni pakastinosa sekä pyykinpesukone.

Kaupungissa ei ole kaasuverkostoa vaan kaasu toimitetaan pulloissa.  Suosituin koko on sama kuin Suomessa eli 11 kg:n pullo.  Kaasuauto kulkee asuntoalueilla ja myy pulloja suoraan kuormasta.

Alakerta-asuntoihin asennetaan usein taotut koristeristikot ikkunoiden eteen sekä rautainen turvaovi ("rejas"). 
Se on espanjalainen tapa, mutta ulkomaalaisetkin suosivat sitä, koska se lisää samalla asunnon turvallisuutta. 
Rejas ja ikkunaristikot kuuluvat kuitenkin "sisustukseen" eli kukin hankkii mieleisensä mallit, joten ne eivät kuulu asunnon hintaan (paitsi joskus alakerta-asunnoissa). 
Hankimme ne lisämaksusta asiakkaillemme valmiiksi asennettuina.

Espanjalaisissa asunnoissa ei ole valmislämmitystä. 
Lämpötila Torreviejassa on ympäri vuoden sellainen, ettei lämmitystä periaatteessa tarvita, mutta kun ilman kosteus talvikuukausina nousee, pohjoismaiset ihmiset kokevat sen vilun tunteena.  Sen vuoksi päivittäinen lisälämmitys on tarpeen.  Yleensä siihen käytetään öljytäytteistä sähköpatteria.  Lämpöpumput, jotka samalla toimivat myös ilmastointikoneina, ovat nopeasti yleistyneet.  Monet taloyhtiöt eivät kuitenkaan salli huoneistokohtaisten ilmastointikoneiden asentamista talon julkisivulle, joten asennusmahdollisuus on syytä selvittää ennen niiden hankintaa.
Myös lämpöpuhallintyyppiset lämmittimet ovat hyvin käyttökelpoisia. 
Kaasulämmitintä (hehkupatjaa) ei sen sijaan tulisi käyttää, koska se vain lisää kosteusongelmaa, sillä palamistuloksena muodostuu vesihöyryä.

Talvikuukausien korkea ilmankosteus saa suomalaiset usein homehduttamaan espanjalaisen asunnon, jos noudattaa suomalaisia asumistottumuksiaan.  Suomessa talvella ollaan pidättyväisiä asunnon tuuletuksen suhteen.  Sen sijaan Espanjassa asunnon tuuletusta tulee talvikaudella moninkertaistaa.  Vähimmäisvaatimus on, että aina kun lähdette asunnosta pois, on jokin ikkuna tai luukku jätettävä raolleen, että ilma vaihtuu.  Muistakaa kuitenkin varmistua asunnon turvallisuudesta, sillä "vorot" tietävät myös, että asunnossa on oltava tuuletus.  Aamuin illoin on lisäksi reippaasti tuuletettava.  Aina kun käytätte jotakin lämmityslaitetta, on muistettava tuulettaa!

Sisätakka ei kuulu perinteiseen espanjalaiseen asuntoon, mutta niitä on nykyään tarjolla usein, koska takkoja vaativat englantilaiset ovat merkittävä ostajakunta. 
Espanjalaisten takka on usein ulkosalla.

Aurinkopanelitekniikkaan perustuvaa lämmitystä ei ole aiemmin juurikaan hyödynnetty, joskin viime aikoina on sillä rintamalla tapahtunut suurta edistystä lähinnä saksalaisten ostajien aktiivisuuden ansiosta. 

Taloyhtiö vastaa rakenteiden vakuuttamisesta, mutta asukkaan kannattaa ottaa irtaimistovakuutus. 
Suomalaiset vakuutusyhtiöt eivät vakuuta koti-irtaimistoa ulkomailla. 
Esimerkiksi noin 8500 euron arvoisen espanjalaisen kotivakuutuksen vuotuismaksu on noin 50 - 70 euroa.  Kauttamme voi tehdä paikallisen vakuutuksen.

Haluatko palata Tervetuloa -sivulle, tutustua uusiin, käytettyihin tai vuokrattaviin asuntoihin, tilata esitteitä tai ehkäpä kirjoittaa meille ajankohtaisia asioista tai kysymyksistä?